Gluteenittomat pizzapohjat

Gluteenittomat pizzapohjamme on valmistettu riisijauhoista, tapiokatärkkelyksestä sekä maissitärkkelyksestä ja ne paistetaan aidossa kiviarinauunissa huolehtien siitä, ettei pohjiin pääse gluteenia sisältäviä ainesosia paistamisen, leipomisen tai tarjoilun aikana.

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio ei sisällä lainkaan ohraa, vehnää eikä ruista. Kauraa gluteenitonta ruokavaliota noudattava henkilö sen sijaan voi syödä, koska kauran proteiinissa ei ole gluteenia kuten rukiin, vehnän ja ohran proteiinissa.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan henkilön ruokavalioon on tärkeää lisätä puhdasta kauraa, joka auttaa tekemään ruokavaliosta vaihtelevan ja maukkaan. Tulee kuitenkin huolehtia siitä, että käytettävä kaura on varmasti niinsanottua puhdasta kauraa eli sellaista kauraa, joka ei ole joutunut kosketuksiin gluteenipitoisten viljojen kanssa missään vaiheessa. Tällainen kosketus saattaa olla mahdollista esimerkiksi tuotantoprosessin eri vaiheissa, joten onkin tärkeää huolehtia siitä, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavan henkilön ruokaan käytetään ainoastaan puhdasta kauraa. Ei siis riitä, että varmistaa tuotteissa käytettävän viljan olevan pelkkää kauraa, vaan tulee myös varmistaa, että kyseinen kaura on tällaista puhtaaksi kutsuttua kauraa. Puhtaan kauran tuotantoketjun tuleekin olla huolellisesti kontrolloitu, jotta keliaakikko voi käyttää siitä valmistettuja tuotteita turvallisella tavalla. Puhdasta kauraa voi ostaa hyvin varustetuista marketeista sekä ruokakaupoista.

Keliaakikon ei kannata luopua viljoista kokonaan, vaan ne muodostavat myös hänen ruokavalionsa perustan. Viljalajit tulee vain valita hieman eri tavalla kuin tavallisessa ruokavaliossa. Ihmisen tulisi saada nauttimastaan energiasta yli 50% juurikin hiilihydraateista eikä tätä tavoitetta ole juurikaan mahdollista saavuttaa ellei käytä lainkaan viljatuotteita. Lisäksi viljatuotteet auttavat turvaamaan kuidunsaantisuosituksen, joka on 25-35 grammaa kuitua päivittäin. Näiden syiden vuoksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavan ei kannata luopua viljojen käytöstä kokonaan.

Kaura on erityisen runsaskuituista ja kaura onkin erinomaista ravintoa, koska siitä ihminen saa sekä proteiinia, rasvoja että hiilihydraatteja. Runsas kuitu auttaa pitämään vatsan toiminnan optimaalisena. Sen lisäksi että kaura sisältää runsaasti kuitua sen sisältämä kuitu on luonteeltaan liukoista. Tällä liukoisella kuidulla, jota kutsutaan betaglukaaniksi, on runsaasti hyviä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat ihmisen elimistöön positiivisella tavalla. Oman kuidunsaannin riittävyyttä on mahdollista arvioida erilaisten testien avulla.

Mikä on keliakia?

Keliakia on sairaus, jota ei voida täysin parantaa, vaan se on elinikäinen. Keliakiaa sairastavan henkilön ohutsuolen limakalvo vaurioituu gluteenin vaikutuksesta, minkä vuoksi keliakiaa sairastava henkilö ei voi syödä lainkaan vehnää, ruista tai ohraa sisältäviä ruoka-aineita. Kun ohutsuolessa oleva suolinukka vaurioituu, alkaa ilmetä häiriöitä ravintoaineiden imeytymisessä. Tämä aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja, anemiaa sekä väsymystä mutta toisaalta osalla potilaista ei esiinny lainkaan havaittavia oireita. Joillakin potilaista esiintyy ihokeliakiaa, joka ilmenee pienirakkulaisena ihottumana.

Vielä ei tiedetä tarkasti mistä keliakia johtuu tai millainen sen syntymekanismi on. Sen verran kuitenkin tiedetään, että keliakian puhkeamiseen tarvitaan kaksi osatekijää: perinnöllinen alttius sairastua keliakiaan sekä gluteeni. Tämän lisäksi taudin puhkeamiseen arvellaan vaikuttavan myös jonkin muun osatekijän, mutta tästä osatekijästä ei ole vielä saatu varmuutta.

Joskus saattaa tuntua, että keliakiaa sairastavien määrä on lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, vaan osittain tämä johtuu siitä, että aikaisemmin useita keliakiaa sairastavia on jäänyt vaille diagnoosia ja diagnosoinnin kehittyessä myös yhä useampi keliakiaa sairastava saa diagnoosin. On arveltu, että jopa 2% suomalaisista sairastaisia keliakiaa. Tällä hetkellä maassamme on diagnosoitu noin 30 000 keliakiaa sairastavaa henkilöä, mutta silti arvioidaan, että tämä luku on vain puolet keliakiaa sairastavien todellisesta määrästä.

Keliakiaa voidaan hoitaa ainoastaan ruokavaliolla, joka ei sisällä lainkaan gluteenia. Tällaista ruokavaliota tulee noudattaa loppuelämän ajan, koska jo pienikin määrä gluteenia vaurioittaa suolessa olevaa limakalvoa.